INFORMACJA
Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Golinie informuje, że Gmina Golina będzie realizatorem działań w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym w Podprogramie 2020
Pomocą żywnościową w ramach POPŻ mogą być objęte osoby i rodziny znajdujące się w trudnej sytuacji życiowej, spełniające kryteria określone w art. 7 ustawy o pomocy społecznej i których dochód nie przekracza 220% kryterium dochodowego uprawnionej do skorzystania z pomocy, tj. 1542,20zł (netto) dla osoby samotnie gospodarującej i 1161,60zł (netto) dla osoby w rodzinie.
Wszystkie osoby potrzebujące, zainteresowane odbiorem artykułów spożywczych w ramach Programu 2020 mogą zgłaszać się do tutejszego Ośrodka Pomocy Społecznej w celu wydania stosownego skierowania. W związku z panującą pandemią COVID-19 w celu ułatwienia wnioski można składać kontaktując się telefonicznie z MOPS pod
nr tel. 63- 241-80-71 oraz 603-642-157
Osoby niekorzystające obecnie ze świadczeń pomocy społecznej proszone są o udokumentowanie dochodu oraz powodów trudnej sytuacji rodzinnej.
Kwalifikowanie osób/rodzin do uczestnictwa w Programie odbywa się w terminie do
31 stycznia 2021 r.
Składanie wniosków zostało przedłużone do 31 stycznia 2021 r.
W związku z panującą epidemią COVID-19 prosimy o przestrzeganie zasad bezpieczeństwa przy składaniu dokumentów w MOPS.
Zapraszamy
Kierownik MOPS
Danuta Kamińska
PODPROGRAM 2019 – efekty
- 1. Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Golinie z terenu województwa wielkopolskiego przy współpracy Bankiem Żywności w Koninie realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2019 – wrzesień 2020.
- 2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, sok jabłkowy, powidła śliwkowe);
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
- tłuszcze (olej rzepakowy),
- dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
- skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
- mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju),
2. Pomoc żywnościowa trafiła do 610 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa wielkopolskiego
3. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
o 29,96100 ton żywności;
o 4270 paczek żywnościowych;
o 0 posiłków;
4. W ramach Podprogramu 2019 dla 610 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących:
- edukacji finansowej – o spotkań dla 0 uczestników
- kulinarnych – 6 spotkań dla 36 uczestników